Veelgestelde vragen

Gepersonaliseerd? Wilt u graag ...

iets op maat maken ?

Dat is ontzettend leuk nieuws. Wij maken graag een afspraak met u voor een ‘personal design experience‘.

vingerafdrukken verwerken ?

Vingerafdrukken maken een juweel tijdloos, zinvol, persoonlijk en stijlvol. Ze zorgen voor karakter. Caroline Bila is reeds 15 jaar gespecialiseerd in het verwerken van vingerafdrukken in juwelen. We hechten veel belang aan het gebruik van de allerlaatste technieken alsook de vingerafdruk in maximum detail vastleggen. We gaan door tot we de perfecte afdruk bereiken.

Enkele voorbeelden:

 • een bruidspaar verwerkt hun vingerafdrukken niet enkel in hun trouwringen maar ook in een juweel als cadeau aan hun vader, moeder of getuigen.
 • ouders geven hun dochter oorbellen of hun zoon manchetknopen cadeau met hun duim-afdruk om ze succes te wensen.
 • een getuige geeft de bruidegom een kraagpin cadeau met de vingerafdrukken van de bruid.
 • een verloofde geeft haar aanstaande een juweel met vingerafdrukken cadeau ipv de traditionele horloge.

 

assen verwerken ?

Rouwjuwelen als herinnering aan dierbaren. Assen verwerken zichtbaar of onzichtbaar. Voor altijd.

Wij maken graag een afspraak met u voor een ‘personal design experience‘.

 

een specifiek lettertype ?

Heeft u een speciaal lettertype gekozen voor uw huwelijk, geboortekaartje of andere belangrijke gebeurtenis? Wil u dit lettertype graag zien terug komen in de gravure?

Deze gravures kunnen zowel in de ‘personal design experience‘ als bij onze webshop juwelen. Wij begeleiden u doorheen dit proces.

een handschrift

Een handschrift heeft voor de meeste mensen een grote emotionele waarde. Een handschrift van een dierbare is uniek en gaat meestal gepaard met een groot aantal herinneringen. Het is daarom voor de meeste mensen een grote meerwaarde om ‘in een juweel te schrijven’.

Deze gravures kunnen zowel in de ‘personal design experience‘ als bij onze webshop juwelen. Wij begeleiden u doorheen dit proces.

een melodie

Zeg het met muziek of met uw hart. Heeft u een openingsdans of een ander belangrijk muziekstuk dat veel betekent voor u? Of wilt u graag ‘beats of love’, iemands hart zien kloppen in uw ring? Dat kan. Tijdens het bestelproces zal u gevraagd worden welke soort personalisatie u wil toevoegen.

Deze gravures kunnen zowel in de ‘personal design experience‘ als bij onze webshop juwelen. Wij begeleiden u doorheen dit proces.

andere persoonlijke zaken verwerken ?

Dat is ontzettend leuk nieuws. Wij maken graag een afspraak met u voor een ‘personal design experience‘.

Maten ?

Hoe bepaal ik een ringmaat ?

Een ringmaat opmeten kan op verschillende manieren. Kijk hieronder welke manier het meest aansluit bij uw situatie. Let zeker ook op de onderstaande tips:

 • Vingers kunnen zwellen. Meet een vinger best niet bij extreme temperaturen. Hele koude dagen of extra warme dagen geven een foute indicatie.
 • Meet een ringmaat best op het einde van de dag.
 • Als de knokkels groot zijn is één maatje groter aangeraden
 • Een ringmaat is verschillende links en rechts
 • Bij brede ringen vanaf 5mm is één maatje groter aangeraden
 • Zwangerschappen kunnen ringmaten veranderen.
 • Bij twijfel tussen twee maten, kies de grotere maat

De omtrek van een ring wordt uitgedrukt in mm. Deze maat gebruiken de meeste landen van Europa. Dit is niet over heel de wereld hetzelfde. Download onze omrekeningstabel voor een overzicht van alle verschillende maten.

Meten van een bestaande ring / ring meten .

Via een app

Voor het bepalen van de binnendiameter van een ring bestaan er tegenwoordig enkele goede app’s. Typ in Play Store of I Store “ring sizer app”. Kies een app met een goede beoordeling van een grote groep mensen. Indien je de maat zo opmeet, laat ons dan zeker via de opmerkingen weten welke app u heeft gekozen.

 

Met een schuifpasser

De binnendiameter van een goed passende ring opmeten is een uitstekende manier om een ringmaat te achterhalen. Deze maat nemen met een schuifpasser zal u de meest betrouwbare afmeting geven. Vervolgens vergelijkt u deze met onze omrekeningstabel.

 

Leg de ring op onze maattabel

Leg een goed passende ring op onze maattabel en kijk vooral naar de binnendiameter.  U kan vervolgens in de cirkel de juiste maat aflezen.

 

Liniaal

De binnendiameter van een goed passende ring opmeten is een uitstekende manier om een ringmaat te achterhalen. Op het breedste stuk aan de binnenkant van de ring meet u de maat. Vervolgens vergelijkt u deze met onze omrekeningstabel.

Meten zonder bestaande ring / vinger meten .

Print een papieren ringmeter

U kan deze papieren ringmeter afprinten. Volg de instructies die op de pdf vermeld staan en kom zo uw ringmaat te weten.

Hoe blijft het een verrassing ?

Een ringmaat in het geheim te weten komen is een spannende opdracht voor velen. Dat vraagt creativiteit.

 • Een bestaande ring opmeten?
  • De ring heeft best een vergelijkbare breedte om goed te passen
  • Kijk zeker dat het een ring is die ze aan dezelfde vinger draagt
  • Vergeet hem niet op de exacte plaats terug te leggen
 • Vraag het aan dierbaren waarvan je weet dat ze een geheim kunnen bewaren.
 • Terwijl ze slaapt?
  • Last resort, als er echt geen andere opties zijn
  • Doe het enkel als iemand vast slaapt
  • Print een ringmeter

Wat als de maat niet juist is ?

Als uiteindelijk de ringmaat te groot of te klein is, dan kan deze in de meeste ontwerpen aangepast worden. Hiervoor kan u steeds een service aanvraag indienen. De prijs hiervan is afhankelijk van het ontwerp, materiaal en het aantal maten dat we moeten aanpassen. U kan hiervoor contact met ons opnemen.

Hoe kan u uw juwelen reinigen & beschermen ?

Beschermen ?

Dit start bij de manier waarop u ze bewaart. Juwelen worden het best apart bewaart. Zo kan u ze beschermen tegen vuiltjes en krassen. Diamant is het hardste natuurlijke materiaal op aarde en kan andere juwelen en/of diamanten beschadigen. De beste manier is om elk juweel apart in zijn doosje te bewaren. Indien u graag al uw juwelen samen in één doos bewaart dan verpakt u ze best apart in een gripzakje.

Reinigen ?

Juwelen worden snel dof en saai vanaf ze vuil zijn. Dit komt door olie van de huis, lotions, make-up, zeepresten, enz. Met de onderstaande tips kan u uw juwelen maximaal laten schitteren.

Professioneel

Uw juwelen professioneel laten onderhouden is altijd het veiligste. De optimale reiniging is een ultrasoon bad. Deze toestellen verwijderen onzuiverheden uit de kleinste hoekjes en gaatjes. Meestal worden juwelen eens om de paar jaar professioneel gereinigd in de aanloop van een belangrijke gebeurtenis.

Bij diamanten of edelstenen is het daarnaast belangrijk om de zettingen elk jaar te controleren zodat de juwelen vele generaties kunnen meegaan en de steen niet verloren gaat.

Zelf reinigen

Goud, platina, diamanten en edelstenen kan u eenvoudig zelf schoonmaken. Deze materialen zijn sterk en verkleuren niet. Een krachtig groen afwasmiddel zoals dreft is hiervoor een wondermiddel. Leg uw juweel in koud water met afwasmiddel en laat dit water zachtjes opwarmen. Laat het daarna 3 uur weken. Na het weken kan u het juweel oppoetsen met een zacht borsteltje. Tandenborstels kunnen hard en agressief zijn. Een make-up borsteltjes is hiervoor beter geschikt. Daarna spoelt u alles af met stromend water.

OPGELET: Controleer zeker alle edelestenen nog stevig vast zitten na het poetsen. En geef een edelsteen nooit een schrikreactie van koud naar heet of omgekeerd, dan kan hij barsten.

Zilver kan u ook eenvoudig zelf schoonmaken. Door oxidatie kan het juweel er snel zwart en dof uitzien. Zilverpoets en een poetsdoek maken uw juweel in een mum van tijd weer blinkend.

Materialen ?

Met welke materialen werken jullie ?

In de webshop juwelen werken we enkel met edelmetalen zoals platina, goud, zilver en edelstenen.

In de personal design experience hangt dit volledig af van de vraag van de klant, ook lederobjecten, assen, zand, brons, … . We kijken op die moment naar alles wat de juiste impact maakt.

Wat is het verschil tussen witgoud en platina ?

Witgoud

Symbool Au, atoomnummer 79, dichtheid: 19320 kg/m3, smeltpunt 1064°C, kookpunt: 2970°C. Witgoud is van nature een helder geel edelmetaal en wordt wit gemaakt door het toevoegen van bijmetalen zoals palladium, zilver, koper, nikkel. Witgoud is zeer gewaardeerd en roestvrij, zeer smeedbaar. Goud spreekt al sinds zijn ontdekking tot de verbeelding van de mens.

Onbewerkt wit goud heeft een lichte gelige schijn. Daarom worden juwelen van wit goud voorzien van een laagje rhodium, een zeer hard metaal met een glanzende, witte kleur. Dit laagje rhodium zorgt voor de witte kleur zoals platina. Zonder dit laagje spreekt men van naturel witgoud of champagne witgoud.

Platina

Symbool Pt, atoomnummer 78, dichtheid: 21500 kg/m³, smeltpunt 1768°C, kookpunt: 3825°C. Platina is van nature een wit edelmetaal. In tegenstelling tot witgoud worden er aan platina geen legeringen toegevoegd om de witte kleur te verkrijgen en heeft platina een zeer zuiver gehalte van 950/1000. Legeringen beneden dit gehalte mogen in België geen platina genoemd worden.

Platina is het duurzaamste, zuiverste en zeldzaamste edelmetaal ter wereld. Het is uiterst schaars, hypoallergeen en de winning ervan gebeurt maar op enkele plekken in de wereld. Het is zeer corrosiebestendig, vergaat, oxideert niet en beschadigt significant minder dan goud. Om een ounce (31,1 gram) platina te delven, moet maar liefst tien ton erts uit de bodem gedolven worden, een proces dat zo’n 8 weken in beslag neemt. Het is het duurste edelmetaal om te smeden.

Wat als ik er graag een edelsteen bij zet of iets laat aanpassen? (vb na een geboorte)

In de meeste gevallen kan dit. Hiervoor kan u contact met ons opnemen. 

Proces ?

Kan ik de juwelen passen ?

Al onze gepersonaliseerde juwelen worden op maat gemaakt en vervaardigd in onze atelier vanaf de bestelling geplaatst wordt. We hebben geen stukken op voorraad om te passen.

Hoe lang duurt het voor ik het juweel heb?

Vanaf u een juweel besteld in de webshop dan duurt het 3 weken om deze voor u te maken. De juwelen uit onze personal design experience zijn maatwerk en afhankelijk van het project. Dit kan gaan van 3 weken tot enkele maanden. Dit wordt besproken en overlegd tijdens het designgesprek.

Kan het in spoedbestelling ?

Sommige juwelen kunnen in spoedbestellen. Neem hiervoor contact op met ons en dan bekijken we het samen.

Dienst na verkoop .

Wat als ik iets moet laten herstellen ?

Uw tevredenheid is belangrijk voor ons. Een juweel is een gebruiksvoorwerp waar helaas af en toe iets mee kan voorvallen. We zorgen ervoor dat ons vakmanschap aan de hoogste normen voldoet en repareren de juwelen die door Bila gemaakt zijn, graag voor u. Hiervoor kan u contact met ons opnemen. 

Is dit garantie ?

Wanneer uw juweel stuk gaat bij normaal gebruik binnen de twee jaar na aankoop dan valt dit onder onze garantie. Met normaal gebruik verstaan wij dat het juweel met zorg en voorzichtigheid gedragen is. Een juweel is niet bestand tegen trekken, plooien en harde stoten. 

Wat als ik er graag een edelsteen bij zet of iets laat aanpassen? (vb na een geboorte)

In de meeste gevallen kan dit. Hiervoor kan u contact met ons opnemen.